ЕС и Украйна ще признават взаимно съдебните си решения

Украйна
13:46 - 24 Април 2023
1256
ЕС и Украйна ще признават взаимно съдебните си решения

Съветът на Европейския съюз се съгласи да установи договорни отношения с Украйна в рамките на Хагската конвенция за признаване и изпълнение на чуждестранни съдебни решения по граждански или търговски дела.

Сключена през 2019 г., Хагската конвенция е международен договор, който задължава договарящите държави да признават и изпълняват съдебни решения, постановени по граждански или търговски дела в други страни по нея.

С това решение за взаимно признаване и налагане на съдебните решения връзките между ЕС и Украйна само ще станат по-силни, заяви Гунар Стрьомер, министър на правосъдието на Швеция.

През 2022 г. Украйна ратифицира Конвенцията, като договорните отношения между Украйна и ЕС ще бъдат установени на 1 септември 2023 г., освен ако не възникнат възражения от някоя двете страни.

Държавите членки на Европейския съюз считат, че няма основни пречки, свързани с независимостта и ефективността на съдебната система, борбата с корупцията или зачитането на основните права, които биха могли да попречат на ЕС да влезе в договорни отношения с Украйна.

"Следователно днешното решение отваря пътя на ЕС да влезе в договорни отношения с Украйна съгласно Конвенцията за съдебните решения. Това ще улесни признаването и изпълнението на съдебните решения на ЕС и Украйна по граждански и търговски дела, което го прави важен инструмент за улесняване на международната търговия", посочват от Съвета на ЕС.