ЕС изготви нов план за борба с незаконната миграция

Новини
08:12 - 07 Юни 2023
1354
ЕС изготви нов план за борба с незаконната миграция

Европейският съюз представи нов план за борба с незаконната миграция, който включва предотвратяване на незаконното преминаване на границата в Западното Средиземноморие и Атлантическия океан, подкрепа за връщането в страните на произход и улесняване на законната миграция, както и предотвратяване на злоупотребите с авиокомпаниите за превоз на мигранти.

Комисарят по вътрешните работи на ЕС Илва Йохансон заяви на пресконференция, че планът се основава на четири стълба: борба с трафика на хора, управление на охраната на границите, репатриране в страната на произход и намиране на законни начини за достъп до европейския пазар на труда.

Планът включва партньорства с държави като Мароко, Сенегал, Мавритания и Гамбия и има за цел да укрепи управлението на миграцията в държавите - членки на ЕС, да предотврати незаконното преминаване и да спаси човешки животи по маршрута.

Планът включва и ангажимент за подкрепа на страните от Северна Африка и Сахел в областта на връщането, реадмисията и реинтеграцията.

ЕС възнамерява да насърчи законната миграция чрез планове за трудова миграция. Планът включва подкрепа за операции по издирване и спасяване.

Според данните, споделени от Йохансон, през 2019 г. на Канарските острови са пристигнали по-малко от 3000 мигранти по атлантическия маршрут. През 2020 г. цифрата се е увеличила с 800% до 24 000 души. През 2021 г. ръстът продължава. През 2022 г. партньорството с Испания и Мароко намали този брой с 50%.

Европейската комисия обяви и мерки по отношение на използването на търговски превозни средства за улесняване на незаконната миграция в ЕС.

Беше отбелязано, че престъпните мрежи се възползват от търговски полети между трети държави, безвизови политически режими или възможности за трудова миграция, за да доведат мигранти до държави в близост до или на границата на ЕС.