ЕС излиза от Енергийната харта

Договорът от 1998 г. защитава инвестициите в изкопаеми горива

Новини
16:54 - 30 Май 2024
1506
ЕС излиза от Енергийната харта

Министрите на енергетиката на страните членки на ЕС окончателно одобриха излизането на съюза от спорния международен договор, закрилящ инвестициите в изкопаеми горива и сериозни критикуван от природозащитниците, предаде ДПА, на която се позова БТА.

Договорът, известен като Енергийна харта, влезе в сила през 1998 г. с цел да осигури правна защита на компаниите, инвестиращи в проекти за добив на петрол, газ и въглища.

Според Анна Кавацини, германски депутат от партия "Зелените", решението означава, че ЕС вече може "да предприеме решителни действия към климатично неутралното си бъдеще, без постоянно да бъде заплашван от дела за милиони".

Решението е било взето единодушно от министрите, след като през април Европейският парламент гласува за излизане от Хартата.

Италия излезе от договора още през 2016 г., Германия - в края на 2022 г., а Франция, Нидерландия и Испания също обявиха оттеглянето си.

Преди година Европейската комисия предложи (на 7 юли 2023 г.) всички страни членки на ЕС съвместно да се оттеглят от Договора за Енергийната харта, като се аргументира с несъвместимостта на споразумението с целите на Европейския съюз в областта на климата.