ЕС изпреварва САЩ по процент на ваксинирани

Малката островна държава Малта оглавява надпреварата

Свят
16:33 - 03 Август 2021
2460
ЕС изпреварва САЩ по процент на ваксинирани

Половината от населението на Европейския съюз е напълно ваксинирано срещу COVID-19, според статистика на АФП, с което изпреварва Съединените щати в кампанията за ваксинация.

Почти 224 милиона души в 27-те държави-членки са обхванати, като Испания е начело в групата от по-големи държави с ваксинирани 58,3% от населението си, следвана от Италия (54,4%), Франция (52,9%) и Германия (52,2%).

Числата означават, че Европа вече е изпреварила САЩ в усилията за ваксиниране.

Около 49,7% от населението на САЩ са напълно ваксинирани, но процесът се забавя, особено в консервативните щати на Юга и Средния запад.

Страната постигна целта на президента Джо Байдън да приложи поне една доза на 70% от възрастните в понеделник - почти с месец закъснение – когато най-новата вълна от инфекции доведе хоспитализациите до нивата, наблюдавани миналото лято.

САЩ изостават и от северната си съседка Канада, която започна по-късно своята ваксинационна кампания, но досега е ваксинирала напълно 59% от своето население.

В ЕС първи дози са получили 59,3% от населението, според статистиката на AФП от официални източници, докато САЩ са малко назад с 57,8% съгласно последните данни, публикувани в понеделник.

Малката островна държава Малта оглавява надпреварата в ЕС с три четвърти от гражданите си напълно ваксинирани, следвана от Белгия с 58,9%. В дъното на европейската класация са балканските съседи България (14,5%) и Румъния, която е покрила една четвърт от населението си.