ЕС каза на Мъск да наеме още модератори в Twitter

Социалната мрежа трябва да изпълни изискванията на Брюксел преди края на годината

Новини
13:35 - 08 Март 2023
1839
ЕС каза на Мъск да наеме още модератори в Twitter

Европейският съюз каза на Илън Мъск да наеме повече модератори и проверяващи фактите, за да преглеждат публикациите в Twitter. Това съобщава Financial Times, цитирайки четирима души, запознати с разговорите между Мъск, ръководители на Twitter и регулаторни органи в Брюксел.

Настояването усложнява усилията на Мъск да реорганизира губещия бизнес, който придоби за 44 милиарда долара през октомври. Той съкрати повече от половината служители на Twitter, включително целия екип за доверие и безопасност в някои офиси, като търси по-евтини методи за наблюдение на туитовете, се казва в материала на FT.

Масовите съкращения породиха опасения дали Twitter може да се съобрази със Закона за цифровите услуги на ЕС, който изисква интернет платформите да въведат специфични мерки срещу незаконното съдържание, преди законът да влезе в сила в началото на 2024 г.

Twitter се обляга силно на автоматизацията за модериране на съдържанието, премахвайки някои ръчни прегледи. Платформата не използва проверка на фактите, за разлика от Facebook.

Европейският комисар по цифровите услуги Тиери Бретон по време на видео разговор през януари предупреди Мъск, че „предстои огромна работа“ на Twitter за прилагане на политиките за прозрачност, значително засилване на модерирането на съдържание и защита на свободата на словото.