ЕС казва кои държави да отворят границите си

Броят на случаите на COVID-19 не трябва да надвишава 16 на 100 000 души население

Новини
09:26 - 29 Юни 2020
1782
ЕС казва кои държави да отворят границите си

Държавите-членки на ЕС ще продължат да работят по списъка на страните, за които границите на Общността могат да бъдат отворени отново за пътуване до и от началото на юли, съобщи говорителят на Европейската комисия, цитиран от debati.bg. 

Страните- членки днес трябва да представят писмени доклади, след което решението трябва да бъде взето с квалифицирано мнозинство. 

В петък, европейски служители безрезултатно при закрити врата се опитваха да решат гражданите на кои страни да бъдат допускани на територията на Общността и по какви критерии. Европейската комисия подчертава, че държавите-членки трябва да се споразумеят помежду си за списъка на страните въз основа на препоръките на ЕС, публикувани още на 11 юни. 

Един от критериите за отваряне на границите е, броят на случаите на COVID-19 да не надвишава 16 на 100 000 души население за най-малко две седмици в страната, за която ЕС иска да отвори границите си. Предварителните списъци на държавите, които бяха публикувани по-рано от някои медии, не включват Русия, САЩ и Бразилия. 

Politico Europe публикува през уикенда списък от 19 държави, сред които Алжир, Андора, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Монако, Черна гора, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Сан Марино, Сърбия, Южна Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай, Ватикана и Китай. Окончателното решение за отварянето на границите се взема от държавите от ЕС самостоятелно, но Европейската комисия многократно се застъпва за координиран подход по този въпрос.