ЕС, Китай, Индия и САЩ под заплаха от потоп

Покачването на морското равнище е реална заплаха, обявиха климатолози

Общество
18:35 - 29 Август 2019
8641
ЕС, Китай, Индия и САЩ под заплаха от потоп

Големите икономически сили са застрашени от покачването на морското равнище, се казва в доклада за океаните и криосферата на Междуправителствената експертна група за климатичните промени, копие от който е получила Франс прес. Визират се Китай, Индия, ЕС и САЩ.

Китай е източник на 10,8 гигатона въглероден диоксид, тоест на 29 процента от глобалното количество, показват данни на ЕС за 2017 г. Според доклада на Междуправителствената експертна група Шанхай е изложен на опасност от покачване на морското равнище с 2,6 милиметра годишно през втората половина на 21 век.

Това е повече от очакваното средно покачване за света. От наводнения ще бъде застрашено имущество на стойност 1,7 трилиона долара до 2070 г. Но не само Шанхай е застрашен. Изследване от 2015 г. показа, че от 20-те най-изложени на риск от наводнения градове в резултат на покачването на морското равнище, 9 са в Китай.

САЩ са източник на 5,1 гигатона въглероден диоксид, според данните на ЕС за 2017 г. и са особено уязвими на покачването на морското равнище със своето много развито Източното крайбрежие и с огромните крайбрежни мегаполиси.

Според едно от изследванията, цитирани в доклада, нивото на океаните може да се увеличи с 1,2 метра в края на века, което ще умножи петкратно наводняемите терени в източната част на САЩ. Друго изследване, цитирано в доклада, предупреждава, че Ню Йорк може се окаже изложен на завишен риск от наводнения със средно покачване на морското равнище с 1,3 милиметра на година.

На всеки пет години, считано от 2030 до 2045 г., Ню Йорк може да бъде изложен на 2,25 метрово покачване на водното ниво във водоемите. Преди индустриалната ера подобно наводнение е ставало средно на 500 години.

ЕС е най-големият единен пазар в света и произвежда 3,5 гигатона въглероден диоксид, според данните от 2017 г., но редица страни членки се ангажираха да намалят емисиите си.

Европа е изложена на по-малък риск от другите икономически сили, но според доклада на Междуведомствената група има риск от наводнения в делтата на Рейн, която е важна търговска ос. Повишените температури, дължащи се на парниковите емисии, биха могли да намалят океанските течения в Северния Атлантически океан, което ще доведе до по-силни зимни бури на континента.

Индия е източник на 2,4 гигатона въглероден диоксид, според данните на ЕС от 2017 г. Около 260 милиона души - една пета от индийците - живеят в крайбрежни райони, които вече са изложени на много по-екстремни бури заради климатичните промени.

Докладът на Междуведомствената комисия обаче отбелязва, че летният индийски мусон, който е жизненоважен воден източник за селскостопанските ресурси за стотици милиони души, е отслабнал значително от 1950 г. заради затоплянето на Индийския океан.

Индия е особено уязвима на покачването на морското равнище и може да се наложи милиони хора да напуснат местата, в които живеят, което ще породи въпроса къде ще отидат те.