ЕС купува спешно противопожарни самолети

Все повече страни искат спешна помощ за справяне с огнената стихия

ЕС
11:28 - 19 Юли 2022
2717
ЕС купува спешно противопожарни самолети

Европейският съюз преговаря с производители за закупуване на противопожарни самолети за борба с тежки горски пожари като тези, които в момента бушуват в Южна Европа. Това съобщи пред "Ройтерс" еврокомисарят по управление на кризи Янез Ленарчич.

Той посочи, че към момента ресурсите на ЕС за извънредни ситуации включват 12 противопожарни самолета и един хеликоптер на разположение на страните от ЕС. Тъй като обаче очакванията са спешните заявки да нарастват поради изменението на климата, ЕС планира да инвестира в средства в закупуването на самолети за реагиране при кризи.

Тези самолети технически ще бъдат закупени от страните членки, но те ще бъдат 100% финансирани от Европейския съюз, обясни Ленарчич.

Той заяви, че плановете са да се възобнови производството на самолети-амфибии, които събират вода за гасене на пожари.

На фона на интензивната гореща вълна, която причини стотици смъртни случаи, вчера хиляди пожарникари в Южна Европа се бориха с множество горски пожари в редица страни, сред които Португалия, Испания и Франция.

Поради климатичните промени се увеличават условията, благоприятстващи избухването на пожари - горещи вълни и засушаване. Това означава, че пожарите могат да се разпространяват по-бързо и да горят по-дълго, след като бъдат възпламенени. По тази причина все повече страни искат спешна помощ за справяне с огнената стихия.

ЕС вече е получил пет искания за помощ тази година. Тъй като Средиземноморския регион все още дори не е преполовил типичния пожарен сезон юни-септември, Ленарчич предупреди, че Европа е изправена пред трудно лято. За сравнение, миналата година ЕС получи девет искания за помощ.

2021 г. беше вторият най-лош сезон на горски пожари в историята на ЕС. Над половин милион хектара бяха изпепелени. През 2017 г. пък пожари изгориха над милион хектара, което я прави най-лошата година в историята.

До момента през тази година вече са унищожени повече от 70 000 хектара само в Испания - рекордни за последното десетилетие, според данни на испанското правителство.

Бюджетът на ЕС за гражданска защита, който помага на държавите да инвестират в предотвратяване и реагиране на кризи, беше около 900 милиона евро през 2021 г.

Ленарчич обаче посочи, че в близко бъдеще той ще трябва да бъде допълнително увеличен, предвид увеличаването на призивите за помощ при извънредни ситуации, свързани с климата, наред с други кризи като пандемията от COVID-19 и войната в Украйна.