ЕС: Мерките срещу вируса трябва да се съобразяват с човешките права

Свят
15:30 - 23 Март 2020
1087
ЕС: Мерките срещу вируса трябва да се съобразяват с човешките права

Всяка извънредна мярка за преодоляване за епидемията от COVID-19 трябва да бъде съобразена с европейските и международните задължения, поети от държавите по отношение на правата на човека, трябва да бъде съразмерна и необходима.

Това заяви говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпрос, свързан с мерките, обсъждани от властите в Унгария, предаде БТА.

Мнението на ЕК е известно - демокрацията не може да работи без честни и независими медии. Във време на криза е още по-важно журналистите да могат да вършат спокойно работата си,

именно за да се пресича дезинформацията и европейците да имат достъп до съществената информация, добави говорителят.

Всички извънредни мерки трябва да бъдат временни, в съответствие с кризата, посочи той.

Говорителят отбеляза, че държавите имат правомощието да предприемат мерките, необходими за опазване на здравето и обществения ред.

"Следим внимателно събитията във всички държави от ЕС и ги подкрепяме в усилията срещу разпространението на заразата", посочи говорителят. Той уточни, че ЕК е запозната с унгарския законопроект и засега няма да го коментира.

Според законопроект, внесен в парламента от министъра на правосъдието Юдит Варга, унгарското правителство ще поиска извънредното положение в страната да се удължи за неопределен срок. Текстът предвижда и 5 години затвор за хората, които пречат на мерките против разпространението на коронавируса, както и за тези, разпространяващи лъжлива информация.

Премиерът Виктор Орбан, който е на власт от 2010 г., вече затвори границите за чужденци и ограничи работното време на магазините и ресторантите. Извънредното положение бе обявено на 11 март за период от 15 дни.