ЕС може да се откаже от дългосрочните договори за доставка на природен газ

Пакетът от предложения включва по-специално стратегически подход към съхранението на газ

ЕС
12:38 - 14 Декември 2021
1884
ЕС може да се откаже от дългосрочните договори за доставка на природен газ

Европейският съюз планира да определи строги срокове за дългосрочните договори за внос на природен газ като част от „прехода към зелена енергия“. Това съобщава Блумбърг, като се позовава на документи, с които разполага редакцията.

Според агенцията Европейската комисия иска да предотврати удължаването на подобни договори след 2049 г. във връзка с радикална ревизия на енергийния си пазар. Представителите на ЕК ще предложат и набор от мерки за гарантиране на сигурността на доставките на фона на предстоящи поскъпвания през зимата и острия недостиг на енергия.

Пакетът от предложения включва по-специално стратегически подход към съхранението на газ, включително мерки за създаване на високо ниво на запълване на резервите в началото на отоплителния сезон.

Bloomberg отбелязва, че планът, който може да бъде публикуван на 15 декември, противоречи на призивите на Русия за покриване на една трета от нуждите на Европа от газ. Правителствените ръководители на ЕС ще обсъдят планираните мерки на среща на върха в Брюксел на 16 декември, допълва агенцията.