ЕС може да започне да ваксинира още през декември

Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

Свят
11:49 - 25 Ноември 2020
837
ЕС може да започне да ваксинира още през декември

Ваксинацията срещу COVID-19 в Европейския съюз може да започне преди края на 2020 г., тъй като първите граждани на ЕС могат да бъдат ваксинирани през декември, разкри в сряда председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

В частта от речта си, насочена към COVID в Европейския парламент, фон дер Лайен също предупреди, че макар да е разбираемо хората да искат облекчаване на мерките за ограничаване, мерките, отпуснати в неподходяща степен, могат да имат обратен ефект и могат да увеличат риск от третата вълна на пандемията.

По-рано тази седмица ЕС обяви шестото си споразумение за снабдяване с ваксини, осигуряващо 160 милиона дози от кандидата за коронавирус на Moderna.

Европейската агенция по лекарствата съобщи, че може да одобри първите ваксини срещу коронавируса по-късно тази година или началото на следващата, след като провери най-обещаващите кандидати.

Това е разяснение след коментар на председателя на фон дер Лайен миналата седмица, че агенцията може да одобри ваксините на Pfizer-BioNTech и Moderna преди края на декември.

Pfizer-BioNTech вече изпратиха данните на европейската агенция, след като обявиха, че клиничните изпитания показват, че експерименталната ваксина е с 95% ефективност.

От Moderna съобщиха, че тяхната ваксина е показала 94,5% ефективност, а тази на Oxford University-AstraZeneca - 70%.

Няколко европейски държави вече разкриха стратегии за имунизация от коронавируса.