ЕС намалява износа на отпадъци до трети страни

ЕС
11:59 - 17 Ноември 2023
1793
ЕС намалява износа на отпадъци до трети страни

Законодателите на Европейския съюз и страните членки постигнаха споразумение за преразглеждане на регламента на блока за превоз на боклук и прекратяване на износа на определени видове отпадъци за трети страни, които не могат да ги обработват правилно. Това обяви Европейският парламент днес, съобщава "Ройтерс".

Според ЕП износът на определени безопасни отпадъци и смеси от такива "ще бъде разрешен само за онези държави извън Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), които са съгласни и отговарят на критериите за третиране на такива отпадъци по екологосъобразен начин".

Оттам добавиха, че спазването на правата на международните работници също ще бъде взето под внимание.

През 2021 г. Европейската комисия предложи преработка на правилата на ЕС за превоз на отпадъци, за да затрудни държавите членки да разтоварват боклука си в по-бедните страни. "ЕС най-накрая ще поеме отговорност за своите пластмасови отпадъци, като забрани износа им за страни извън ОИСР", каза в изявление датският депутат Пернил Вайс.

Страните от ЕС трябва да спрат да превозват пластмасови отпадъци до по-бедните нации в рамките на две години и половина след влизането в сила на законодателството, заявиха от парламентът и добавиха, че правилата за износ на пластмасови отпадъци към страни в ОИСР групата на най-богатите страни в света също трябва да бъдат затегнати.

През предишните години около половината от износа на боклук от ЕС е отивал в държави извън ОИСР с по-слаби правила за управление на отпадъците, отколкото в ЕС, което на практика изпраща замърсяването на ЕС в чужбина.