ЕС намери начин да осигури пари за Украйна, въпреки ветото на Унгария

Украйна
11:51 - 24 Юни 2024
875
ЕС намери начин да осигури пари за Украйна, въпреки ветото на Унгария

Европейският съюз откри начин как да заобиколи Унгария по въпроса за подкрепа на Украйна.  ЕС разработи юридически път, за да заобиколи ветото на Унгария за закупуването на оръжие за Украйна за сметка на доходите, получени от замразени руски активи през тази година. Това може да разчисти пътя на G7 за изплащането на Киев на 50 млрд. долара, пише Файненшъл Таймс.

Жозеп Борел заяви пред изданието, че тъй като Унгария се е въздържала от предварителната договорка за получаване на доходи от замразените руски активни тя "не е длъжна да участва във вземането на решение за използването на тези пари". Той допълни още, че "този път е сложен, както и всяко юридическо решение, но работи."

Заобикаляйки Будапеща може да се отстрани препятствието, което да усложни усилията на G7 за привличането на 50 млрд. кредит за Киев до декември, който трябва да бъде изплатен за сметка на бъдещи постъпления. 

Юридическият път, който ще се обсъди от външните министри на ЕС ще има решаващо значение за ефективността на споразумението кредитът да бъде отпуснат до края на годината.

Унгария все още може да блокира санкциите на ЕС, според които са блокирани руските активи, защото решението трябва да бъде единодушно възобновявано на всеки шест месеца от 27-те страни-членки на ЕС.