ЕС нареди: Признавате смяната на пола, получена в друга държава членка

Решението на Съда е по случай с румънски трансджендър

Новини
20:50 - 04 Октомври 2024
6509
ЕС нареди: Признавате смяната на пола, получена в друга държава членка

Страните членки на Европейския съюз са задължени да признаят смяна на пола, извършена в друга държава членка, реши днес Съдът на ЕС, произнасяйки се по дело на трансджендър лице от Румъния, което е сменило пола и името си във Великобритания преди Брекзит, съобщи Аджерпрес.

Случаят се отнася до лице, родено в Румъния с женски пол и записано по този начин в документите, което обаче през 2017 г. е променило пола и собственото си име в Обединеното кралство, където е получило законово признаване на мъжки пол.

Румънските власти обаче са отхвърлили искането му за промяна в документи на пола и името,

в резултат на което лицето Ариан Мирзарафие-Ахи се е обърнало към румънското правосъдие, посочва агенцията, позовавайки се на АФП и ЕФЕ.

Според информация в местните медии Мирзарафие-Ахи има румънско и британско гражданство.

За решаване на случая Съдът в Букурещ е поискал от Съда на ЕС да определи дали националното законодателство, което стои в основата на отказа за смяна на пола и името в документите, е в съответствие със законодателството на ЕС и дали Брекзит влияе на този случай.

Европейското правосъдие постанови, че отказът на една страна членка "да впише в акта за раждане на един гражданин промяната на личното име и половата му идентичност, получени в друга страна членка,

противоречи на правото на ЕС".

Що се отнася до Брекзит, според тълкуването на европейския съд това няма никакво отражение в този случай, тъй като смяната на пола е извършена преди Обединеното кралство да излезе от ЕС.

Румънската Асоциация "Акчепт" - неправителствена организация, която защитава и насърчава правата на лицата от LGBTQ общността, оцени решението на Съда на ЕС като "историческо за трансджендър лицата и създаващо благоприятен прецедент".

"Досега като транс лице в Румъния, което е успяло да си смени документите в друга страна от ЕС, човек беше задължен да започне отначало процеса на юридическо признаване на пола в страната. Тоест да отиде в съда, преминавайки през дълъг, скъпоструващ и унизителен процес", посочва асоциацията.

С решението на европейския съд румънските власти са задължени да признаят смяната на самоличността на Ариан Мирзарафие-Ахи, тост да му издадат документи за самоличност като лице от мъжки пол.