ЕС не постигна съгласие за Северна Македония

Скопие може да получи дата за старта на преговорите през юли

Политика
12:46 - 06 Юни 2019
2237
ЕС не постигна съгласие за Северна Македония

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер призна, че не е постигнато съгласие между страните членки на ЕС по въпроса за датата, на която трябва да започнат преговорите за присъединяването на Северна Македония към общността. 

На пресконференция в Брюксел с премиера Зоран Заев той подчерта, че е добре запознат с факта за загрижеността на някои държави членки относно  стартирането на преговорите за македонското членство. „Ще направя всичко възможно да ги убедя", увери Юнкер. Люксембургският политик припомни, че Еврокомисията е дала ясна оценка за Северна Македония: страната е изпълнила всички възможни условия и идва ред на Европейския съюз да спази обещанието си.

Впрочем Юнкер изтъкна, че решението за започване на преговори със Северна Македония може да се очаква през юли. Преди това държавите членки на ЕС ще обсъдят този въпрос на 18 юни в Люксембург, но тогава няма да бъде взето решение, както се надяваше Скопие. Намерението на Еврокомисията е да направи всичко, за да вземе окончателно решение през лятото. 

В същото време правителствени източници съобщиха, че са получили окуражителни послания от Юнкер, че Скопие може да получи датата за старта на преговорите за присъединяване през юли, когато ще заседава Съветът по общи въпроси на ЕС. А на 18 юни ще има само дебат по този въпрос между министрите.

Но Скопие се опасява, че заради по-слабата готовност на Албания и другите кандидатки, Северна Македония може да се окаже заложник на груповия подход на Еврокомисията. Юнкер отказа да отговори дали възнамерява изрично да поиска от държавите членки да отделят Македония от Албания.

На регионална конференция в Скопие президентът Стево Пнедаровски заяви, че очаква от ЕС незабавно да определи дата за преговори. Той изтъкна, че ако на срещата на върха на ЕС през юни Северна Македония и Албания не получат дата за преговори, а Босна и Херцеговина позитивно мнение за членство, това ще предизвика разочарование в региона, ще демотивира гражданите, ще намали доверието в ЕС и ще забави реформите.