ЕС не се отказва от диалог с Лондон

ЕС
12:14 - 16 Май 2022
1004
ЕС не се отказва от диалог с Лондон

Европейският съюз е готов да разговаря с Великобритания за разрешаване на проблемите по търговския им спор за Северна Ирландия, но настоящият договор по протокола за Северна Ирландия трябва да остане. Това заяви ирландският външен министър Саймън Коуни, цитиран от "Ройтерс".

"Става дума за отговор на исканията на Северна Ирландия като цяло. Да не забравяме, че Северна Ирландия гласува против Брекзит", припомни той в Брюксел на среща на външните министри на ЕС.

Коуни съобщи, че колегите му са поискали актуална информация за ситуацията с Лондон.

"Но това не означава, че не трябва да се опитваме да се съобразим с други позиции. Това е подходът, който трябва да предприемем, а не заплахите за едностранни действия, които са напълно безполезни", категоричен бе той.

Коментарът му бе по повод изказването на британския външен министър Лиз Тръс, че Великобритания може едностранно да отмени част от протокола за Северна Ирландия, ако не може да бъде постигнато ново споразумение - ход, който може да доведе до прекратяване на сделката за свободна търговия в момент, когато инфлацията расте и се засилват предупрежденията за британската рецесия през тази година.

От месеци Лондон и Брюксел се опитват да излязат от задънена улица относно протокола за Северна Ирландия - споразумение, което Лондон сключи, преди да напусне блока, но сега твърди, че е неосъществимо.

Сделката на практика създаде митническа граница в морето между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство, за да се запази откритата сухопътна граница на с Ирландия, която е член на ЕС.