ЕС недоволен, че Сърбия мести посолството си в Йерусалим

Белград трябва да хармонизира външната си политика с тази на Съюза, размаха пръст Брюксел

ЕС
13:32 - 07 Септември 2020
2992
ЕС недоволен, че Сърбия мести посолството си в Йерусалим

Разпоредбата на Вашингтонското споразумение между Сърбия и Косово относно прехвърлянето на сръбското посолство в Израел от Тел Авив в Йерусалим не е в съответствие с външната политика на ЕС.
 
В отговор на въпрос на агенция МИА, говорителят по външната политика на ЕС Петер Стано обясни, че политиката на ЕС по израелско-палестинския въпрос е ясна и е в съответствие с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която призовава всички държави-членки на ООН да имат своите посолства в Тел Авив.
 
Йерусалим е обект на преговори между Израел и Палестина, защото и двете страни смятат свещения град за своя столица. Откриването на посолство в Йерусалим като дипломатическа мисия в Израел за ЕС представлява изпреварване на окончателното уреждане на израелско-палестинския спор и е неприемливо. ЕС е на мнение, че Израел и Палестина трябва да постигнат взаимно приемливо решение за двете страни в съответствие с международното право.
 
Сърбия и Косово като страни кандидатки за членство в ЕС трябва да хармонизират външната си политика с тази на Съюза, припомнят в Брюксел.
 
Стано също така напомня на Белград и Прищина, че интеграцията в ЕС е техният обявен стратегически приоритет и очаква двете страни да действат в съответствие с тези ангажименти.