ЕС ни дава €27 млн. за шест паркинга за тирове

Те ще бъдат с капацитет от 426 места

Новини
19:44 - 18 Юли 2024
1244
ЕС ни дава €27 млн. за шест паркинга за тирове

Близо 27 млн. евро за изграждане на 6 нови паркинга за тирове в страната с капацитет от 426 паркоместа е одобреното европейско финансиране по Механизма за свързване на Европа.

Проектът е “Безопасна и сигурна мрежа от паркинги за тежкотоварни превозни средства за постигане на интелигентна мобилност в България” на сдружение “Аутомотив Клъстер България”, съобщиха от министерството на транспорта.

Той поставя началото на мрежа от паркинги в страната, свързани с електронна система за резервации, която ще позволява на компаниите по-добре да планират своите пътувания и престой у нас.

Шестте паркинга ще са разположени в областите София, Перник и Пазарджик, като тази мрежа ще бъде поетапно надграждана. Очаква се проектът да стартира през септември тази година и да приключи до февруари 2027 г.

В сряда Европейската комисия одобри още три български проекта в сферата на транспорта по Механизма за свързване на Европа 2021-2027 г., както и такива, в които страната ни има участие. Това стана ясно по време на редовното заседание на Комитета по механизма, което се проведе в Брюксел. Общата им стойност е почти 169 млн. евро, от които малко над 143 млн. евро е финансирането от кохезионен пакет на механизма.

Най-голямото безвъзмездно финансиране е за съвместния проект FAST Danube 2.

Той е подготвен в партньорство между България и Румъния и включва драгажни и укрепителни дейности в общата част на реката, така че да се гарантират добри условия за корабоплаване 340 дни в годината.

С проекта значително ще се подобри свързаността на Дунавския регион и ще се улесни движението на товари и пътници по основната TEN-T мрежа. Общата му стойност е почти 112 млн. евро, от които 95 млн. са европейски средства.

Сред одобрените инвестиции са и два проекта в железопътния сектор. Първият е за модернизация на тягови подстанции Червена вода и Хитрино, за него са отпуснати 12,4 млн. евро на НК “Железопътна инфраструктура”.

Вторият е за развитие на железопътната мрежа на територията на пристанищни терминали “Бургас-Изток 2” и “Бургас-Запад”. Той включва изграждането на около 4 км нови жп линии и нова разпределителна гара на пристанището С увеличаването на капацитета на линиите в бургаското пристанище значително ще се подобрят връзките между железопътния и морския транспорт. Общата стойност на дейностите е 10,7 млн. евро, а бенефициент е “БМФ Порт Бургас”.

В сряда Европейската комисия избра 134 проекта, сред които 6 с българско участие, които ще получат над 7 милиарда евро безвъзмездни средства от ЕС по линия на Механизма за свързване на Европа, който е инструментът на ЕС за стратегически инвестиции в инфраструктура.

Това е най-голямата покана за представяне на предложения по настоящата програма “Транспорт” на механизма, се казва в съобщението на ЕК.

Страната ни е включена и в два други проекта за устойчив въздушен транспорт и за единно европейско небе, като в тези проекти участват повечето от страните в ЕС.