ЕС няма да изтегля сините си каски от Ливан

Свят
12:00 - 16 Октомври 2024
2302
ЕС няма да изтегля сините си каски от Ливан

Държавите от Европейския съюз, които участват в мироопазващите сили на ООН UNIFIL в Ливан, нямат намерение да изтеглят частите си от южната част на страната въпреки призивите на Израел за това. Това обяви австрийският външен министър Александър Шаленберг, цитиран от "Ройтерс".

От началото на израелската сухопътна операция срещу бойците на "Хизбула" на 1 октомври позициите на UNIFIL бяха подложени на обстрел и два израелски танка нахлуха в една от техните бази. Петима миротворци бяха ранени.

16 държави от ЕС, включително Австрия, участват в UNIFIL и неотдавнашните инциденти разтревожиха европейските правителства.

В неделя израелският премиер Бенямин Нетаняху призова ООН да изтегли UNIFIL "от бастионите на "Хизбула" и от бойните зони".

Шаленберг обаче заяви, че европейските страни нямат намерение да изтеглят войските си.

"Нямаше дебат за оттегляне или каквото и да е", поясни той след срещата на външните министри.

"Те са там, за да останат, но сигурността и безопасността на нашите войски е от първостепенно значение и трябва да бъде гарантирана от всички", настоя Шаленберг, чиято страна има около 160 войници в UNIFIL.

Европейските държави допринасят с около 3600 войници към 10 000-те сили.

Сътрудниците на ЕС планират да проведат видеоразговор по-късно днес относно текущата си позиция и дългосрочната роля на мисията, що се отнася до нивата на войските, оборудването и правилата за участие.

Израелски официални лица уточниха, че техните сили не атакуват умишлено UNIFIL, но "Хизбула" е използвала позициите на мироопазващите сили като прикритие за атаки и Израел има право да отговори.

Шаленберг заяви, че Израел има право да се защитава срещу "Хизбула", но дори неумишлените атаки срещу мироопазващи позиции са нарушение на международното право.

"Има ясно искане Израел да бъде много предпазлив по този въпрос", отбеляза той.