ЕС няма да признае паспортите, които Русия издава на украинци

Това заяви върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел

Русия
11:10 - 14 Юли 2022
1777
ЕС няма да признае паспортите, които Русия издава на украинци

Новият руски закон, с който се опростява процедурата за украинците да получат гражданство в Руската федерация, е още едно грубо нарушение на суверенитета на Украйна. Това заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел в своя профил в Туитър.

Той добави, че ЕС няма да признае тези паспорти, припомняйки отново вече приетата в началото на юни декларация на държавите членки, в която изрично се посочва, че ЕС осъжда опитите на Русия насилствено да интегрира части от украинските територии.

Припомняме, че преди дни руският президент Владимир Путин подписа указ за облекчаване на процедурата за издаване на руски паспорти за лица, постоянно пребиваващи в Украйна и на територията на сепаратистките Донецка и Луганска народни републики. Съгласно него гражданите на Украйна, ДНР и ЛНР, както и лицата без гражданство, но постоянно пребиваващи на техните територии, имат право да кандидатстват за руско гражданство по опростена процедура.

Този указ бе предшестван от други два подобни от края на май, когато Путин облекчи процеса за предоставяне на руско гражданство на украински граждани от окупираните от руснаците Херсонска и Запорожка области, както и на украински деца без родителски грижи и недееспособни лица от Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области.

Европейският съюз няма да признае тези паспорти, издадени като част от агресивната война на Русия срещу Украйна, добавя в коментара си Борел.