ЕС обсъжда единен подход за визите за руснаци на 30 август

Жозеп Борел заяви, че не подкрепя идеята за налагане на визова забрана за всички руснаци

ЕС
15:03 - 23 Август 2022
2418
ЕС обсъжда единен подход за визите за руснаци на 30 август

Външните министри на 27-те страни от ЕС на неформална среща на 30 август в Прага ще обсъдят единен подход по въпроса за издаването на визи на руски граждани. Това съобщи във вторник на пресконференция в Брюксел представителят на Европейската комисия Дана Спинант, предава ТАСС.

„Също така външните министри ще обсъдят този въпрос следващата седмица по време на неформална среща в Прага. Те ще обсъдят общ подход“, каза тя.

Отговаряйки на журналистически въпроси, представителят на ЕК отново подчерта, че страните от ЕС трябва да спазват международното право и да издават визи поне на членове на семействата на европейски граждани, журналисти, дисиденти, хуманитарни работници.

В понеделник върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви, че не подкрепя идеята за налагане на визова забрана за всички руснаци в общността.

По-рано финландското външно министерство обяви намаляване на броя на туристическите визи, издавани на руснаци от 1 септември с 10 пъти в сравнение с настоящия брой. От четвъртък естонските власти спряха да допускат в страната руски граждани с шенгенски визи, издадени от естонските консулски служби. Ограничения за издаването на шенгенски визи за руснаци се разработват и в другите балтийски страни.

Водещите държави от ЕС, по-специално Германия, все още предпазливо обмислят възможността за предприемане на тази мярка, тъй като подобна забрана може да се превърне в потвърждение, че санкциите на ЕС не са насочени срещу ръководството на Русия, а срещу цялата страна и нейния народ. Германският канцлер Олаф Шолц подчерта, че трудно може да си представи спиране на издаването на шенгенски визи на руснаците. Според него отговорност за ситуацията в Украйна носи ръководството на Руската федерация, а не обикновените граждани. Говорител на германското федерално правителство заяви пред Билд, че Шолц „не подкрепя такава обща забрана“, но „разбира дебата“ по въпроса.