ЕС обсъжда мерките за овладяване на енергийната криза

Съветът на ЕС ще обсъди утре също така пробивите в газопровода "Северен поток"

ЕС
13:50 - 29 Септември 2022
1991
ЕС обсъжда мерките за овладяване на енергийната криза

Съветът на ЕС ще обсъди утре на второ извънредно заседание за септември мерките за овладяване на енергийната криза.

Предвижда се министрите да се произнесат по предложенията на Европейската комисия за ограничаване на потреблението на ток, както и за насочване на свърхпечалбите на производителите на енергия към обезщетяване на най-засегнатите домакинства и производства, според дневния ред на предстоящото заседание.

Енергийните цени в ЕС растат от 2021 г., но обстановката бе допълнително усложнена от войната, която Русия предприе срещу Украйна, се отбелязва в съобщение на Съвета.

ЕК предложи по-рано този месец държавите от ЕС да ограничат потреблението на ток с 10 на сто, както и с 5 процента в най-натоварените часове.

Предвижда се министрите да обсъдят също предложения за овладяване на високите цени на газа, като председателстващата Съвета на ЕС Чехия е подготвила преглед на възможностите за въвеждане на таван на стойностите за търговия с това гориво.

Очаква се мерките, предложени от ЕК по отношение на потреблението на ток и обезщетенията, да бъдат одобрени в следващите дни. Предвижда се решенията да бъдат приети преди заседанието на държавните и правителствените ръководители от ЕС, насрочено за 7 октомври в Прага.

Съветът на ЕС ще обсъди утре също така пробивите в газопровода "Северен поток" и ще се запознае с данни от Дания, Германия и Швеция.