EС обвини Русия в кибератака час преди старта на войната

Мишена е била мрежата от сателити KA-SAT

Новини
15:04 - 10 Май 2022
2471
EС обвини Русия в кибератака час преди старта на войната

Европейският съюз обвини днес руските власти в извършване на кибератака срещу мрежа от сателити около час преди началото на инвазията в Украйна с цел да разчисти пътя си за нахлуването, предаде АФП.

За първи път ЕС официално обвинява Русия в извършване на кибератака, заяви Жозеп Борел, върховен представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

"Европейският съюз и неговите страни членки, заедно с международни партньори, категорично осъждат злонамерените кибердейности, извършени от Руската федерация срещу Украйна, и чиято мишена бе мрежата от сателити KA-SAT, оперирана от "Виасат" (Viasa), се посочва в изявлението на ЕС.

"Кибератаката бе извършена един час преди руската непредизвикана и неоправдана инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г. с цел улесняване на военната агресия."

В съобщението се посочва, че атаката е предизвикала значително объркване "сред публични власти, бизнеси и потребители в Украйна, като е засегнала и няколко членки на ЕС".

Борел отбеляза, че по-рано ЕС е казвал само, че кибератаките идват от територията на Русия, на сега има достатъчно доказателства, за да бъдат приписани на руската държава.

Европейски доставчици обвиха през март, че хакерска атака е изключила интернета на хиляди клиенти на американския сателитен оператор "Виасат" в Германия, Франция, Унгария, Гърция, Италия и Полша.