ЕС обвинява Косово за блокираните преговори със Сърбия

ЕС
10:04 - 15 Септември 2023
1930
ЕС обвинява Косово за блокираните преговори със Сърбия

Върховният представител за външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел обвини Косово за неуспеха да изпълни споразумението със Сърбия за нормализиране на отношенията между двете страни, предава Ройтерс.

Борел говори след разговори в Брюксел с косовския премиер Албин Курти и сръбския президент Александър Вучич относно плана, който беше договорен по-рано тази година, но скоро той заседна в безизходицата между Прищина и Белград.

"Не беше възможно да преодолеем различията днес", каза Борел след срещата.

Той заяви, че Курти "не е готов да продължи напред" със създаването на асоциация на общините със сръбско мнозинство, която ще им даде повече автономия и с което Прищина се ангажира през 2013 година по време на преговори с Белград, проведени с посредничеството на ЕС.

Етническите албанци съставляват повече от 90% от населението в Косово, като сърбите са само мнозинството в северния регион, където се предвижда създаване на асоциация на общините със сръбско мнозинство.

Напрежението между двете страни нарасна през май, когато повече от 90 мироопазващи войници на НАТО и около 50 сръбски протестиращи бяха ранени при безредици в Северно Косово.

Сблъсъците избухнаха, след като етническите албански кметове встъпиха в длъжност на север, с подкрепата на косовските специални полицейски части, след местни избори, на които избирателната активност беше само 3,5% поради бойкот от страна на сърбите.

Борел каза, че Курти е настоял, че първата стъпка в прилагането на плана трябва да бъде "формализиране на фактическото признаване" на Косово, което обяви независимост от Сърбия през 2008 г., но което Белград все още смята за своя провинция.

Борел каза, че е предложил на Курти и Вучич двете стъпки - стартиране на асоциация на общините и де факто признаване на Косово - да бъдат предприети "успоредно". Вучич беше приел предложението, но Курти го отхвърли, каза Борел пред репортери.

Той предупреди, че безизходицата е засегнала стремежите на балканските съседи да се доближат до ЕС и да се присъединят към блока един ден.

"Без нормализация няма да има европейско бъдеще нито за Косово, нито за Сърбия", каза той.

Курти обвини ЕС, че е пристрастен, като каза, че блокът е приел позицията на Сърбия като своя.

"Условията на Сърбия се превърнаха в позиция на европейския посредник (Мирослав) Лайчак и за да продължим напред, това трябва да бъде преодоляно", каза Курти пред репортери.

Сърбите в Северно Косово не приемат декларацията за независимост от Сърбия от 2008 г., която дойде почти десетилетие след въстанието срещу репресивното сръбско управление, и все още виждат Белград като своя столица.

Вучич каза пред репортери, че преговорите ще трябва да продължат.

"Ще трябва да говорим и да намерим пътя напред", каза той.