ЕС обяви началото на преговорите за присъединяване на РС Македония

Жозеп Борел определи днешния ден като голям пробив, важен за страната

Балкани
13:07 - 19 Юли 2022
2344
ЕС обяви началото на преговорите за присъединяване на РС Македония

ЕС обяви днес началото на присъединителните преговори с Република Северна Македония. Това стана на първата междуправителствена конференция в Брюксел, ръководена от чешкото председателство на Съвета на ЕС.

Готови сме бързо да свикаме втора конференция (заседание за продължаване на преговорите), след като Северна Македония изпълни поетото задължение за промяна на конституцията, посочи чешкият външен министър Ян Липавски от името на ЕС. Отбелязваме нуждата от добросъвестно прилагане на двустранните споразумения с Гърция и България, добави той. Липавски приветства подписания двустранен протокол в София по-рано този месец и го определи като важна стъпка и част от процеса на присъединяване.

По неговите думи Северна Македония е част от европейската история, наследство и култура, кандидат за присъединяване към ЕС от 2005 година. Страната трябва да продължи с конструктивното регионално сътрудничество и да укрепи връзките със съседните страни, призова той.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел определи днешния ден като голям пробив, важен за страната, за Западните Балкани и за ЕС. По неговите думи началото на преговорите е "дълго отлагано пътуване". Няма да загубите идентичността си с присъединяването си към ЕС, имаме нужда един от друг, заедно сме по-силни, обобщи Борел.