ЕС обяви санкции срещу Косово

Сблъсъците в Косово първоначално избухнаха, след като в няколко града бяха избрани албански кметове

ЕС
15:52 - 14 Юни 2023
1792
ЕС обяви санкции срещу Косово

Косово вече е подложена на санкции от страна на Европейския съюз. Говорителят на ЕС Петер Стано заяви, че блокът, в съгласие с 27-те държави членки, е решил да предприеме наказателни мерки срещу Прищина поради отказа на премиера Албин Курти да сътрудничи за намаляване на напрежението със Сърбия.

"Ситуацията вчера доказа, че няма деескалация, тази извънредна ситуация трябва да отмине. Курти досега не е предприел стъпки и действия за деескалация. Той предложи 5 точки, но не разглежда основните елементи, които очакваме от него да разгледа спешно", заяви Стано на пресконференция.

Не бяха обявени конкретните мерки. Очаква се една от първите стъпки на санкциите да бъде преразглеждането на помощта, която идва от програмите в предприсъединителния период към ЕС - мярка, която е изцяло в рамките на Охридското споразумение, постигнато на 18 март между Косово и Сърбия.

Успокояване на ситуацията в северната част на Косово, провеждане на нови местни избори и връщане към диалога за нормализиране на отношенията между Прищина и Белград са трите общи искания на международната общност за излизане от кризата.

Междувременно албанският премиер Еди Рама отмени планираната си среща с косовския министър-председател Албин Курти в сряда, като посочи предстоящите мерки за една от причините.

Миналата седмица източник от трета страна на високо равнище каза пред Euractiv, че ЕС и САЩ подготвят редица санкции срещу Косово. Мерките, споменати във вътрешна дипломатическа нота, предоставена от източника, включват замразяване на средства, спиране на процеса на либерализиране на визовия режим и на процесите на членство в международни институции. Освен това съюзниците на Косово ще заемат пасивна позиция по отношение на кампанията на Сърбия за реорганизация на международното военно присъствие и сериозно намаляване на контингента на САЩ.

Бяха споменати и индивидуални санкции срещу косовски лидери и високопоставени служители, но се разбра, че те ще бъдат използвани в най-лошия случай, тъй като евентуалните наказателни мерки ще бъдат въвеждани поетапно. Втори дипломатически източник заяви пред изданието, че знае за разпространението на документ, в който се определят възможните санкции, и макар да не може да каже дали той е официално подписан, това наистина са били мерките, които са обсъждани от миналата събота.

Напрежението между Косово и Сърбия продължава, като вчера пак имаше сблъсъци между косовската полиция и етнически сърби - заради ареста на сръбски гражданин в Митровица.

Сблъсъците в Косово първоначално избухнаха, след като в няколко града бяха избрани албански кметове, но при много ниска избирателна активност. Етническите сърби в тези части на Косово не ги припознаха и поискаха смяната им, като блокираха входовете на общините дни наред и не позволяваха на кметовете да отидат на работа. Сръбската армия бе приведена в най-висока бойна готовност заради последвалите сблъсъци, а САЩ и ЕС опитаха да окажат натиск над Прищина да свали напрежението. Албин Курти обаче разкритикува позициите на Вашингтон и Брюксел.

Рама и Курти трябваше да се срещнат в Гякова в сряда, за да обсъдят редица двустранни споразумения, но в последния момент албанският премиер отмени посещението. Той заяви, че е поискал специална среща с Курти и министрите на външните работи и на отбраната, за да обсъдят ситуацията в северната част на страната, но косовският премиер не се е съгласил на новия формат. В резултат на това и поради "ежечасното влошаване на отношенията на Косово с цялата евроатлантическа общност тази среща не може да се проведе в очаквания формат".

Рама продължи, че след разговор с главния дипломат на ЕС Жозеп Борел действията на Косово са "поставили пръст върху бутона, който ще задейства плана за санкции срещу държавата, която го е създала".

Във вторник радио Evropa Lire (REL) съобщи, че предстоят санкции от страна на ЕС, включително прекратяване на поканите за участие на Косово в събития на високо равнище, двустранни посещения от ЕС и държави членки и др. Други мерки включват прекратяване на заседанията на подкомисиите между Косово и ЕС, създадени въз основа на Споразумението за стабилизиране и асоцииране. REL отбелязва също, че финансирането от ЕС на няколко проекта по линия на Инвестиционния фонд за Западните Балкани също ще бъде спряно.

Дипломатически източник заяви, че ангажиментът към косовските власти ще се върне към нормални нива, след като Прищина предприеме стъпките, които ЕС очаква.