ЕС очаква неутралитет от Китай в украинската криза

Пекин отхвърли и твърденията, че разпространява дезинформация за Украйна

Свят
14:44 - 30 Март 2022
2162
ЕС очаква неутралитет от Китай в украинската криза

Европейският съюз ще се стреми да гарантира, че Китай ще запази неутралитет в конфликта между Русия и Украйна, съобщава Си Ен Би Ес.

ЕС и Китай ще проведат виртуална среща на върха на 1 април, като водеща тема в дневния ред ще бъде именно украинската криза. Информирани източници обаче разкриха, че е възможно да бъдат обсъдени и търговски спорове.

Анонимен служител на ЕС заяви, че блокът ще съсредоточи усилията си към гарантиране, че Китай "не помага на Русия". Други източници подчертаха, че срещата е "определящ момент за отношенията между ЕС и Китай" и че отношенията на Пекин с Брюксел ще бъдат отрицателно повлияни от възможното сближаване на Китай с Русия, включително ще има последствия, в случай че Китай помогне на Русия да заобиколи санкциите на ЕС.

Китайският президент Си Дзинпин и премиерът Ли Къцян ще се срещнат с лидерите на Европейския съюз на 1 април, потвърди и китайското външно министерство, цитирано от "Ройтерс". Събитието е отлагано няколко пъти на фона на влошените двустранни отношения.

Китай вече категорично отрече твърденията, че е знаел предварително за нахлуването на Русия в Украйна.

Пекин отхвърли и твърденията, че разпространява дезинформация за Украйна.

Коментарът дойде, след като генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че предоставя на Русия "политическа подкрепа, включително чрез разпространение на откровени лъжи и дезинформация". Той заяви и че НАТО се тревожи, че Китай може да подкрепи руската инвазия в Украйна включително чрез предоставяне на материална подкрепа на Москва.

Пекин отказа да се присъедини към финансовите санкции, наложени на Русия от САЩ и европейските правителства.

Китай е важен клиент на руски петрол и газ и е единственото голямо правителство в света, което отказа да разкритикува нападението на Русия срещу Украйна.