ЕС одобри използването на ваксината „Новавакс”

Експертите от ЕМА съветват за нейното продължително използване

ЕС
15:37 - 20 Декември 2021
2696
ЕС одобри използването на ваксината „Новавакс”

Европейският съюз вече подписа сделка за доставянето на 200 милиона дози от новата ваксина. Ваксината „Новавакс” използва по-конвенционална технология от другите и се очаква да бъде от особена полза в развиващия се свят.

Също така се смята, че тъй като ваксината използва по-конвенционален метод за осигуряване на имунитет от алтернативните, тя може да помогне за справяне с несигурността при ваксините.

От „НОвавакс” заявиха, че тяхната ваксина е показала 90,4% ефикасност срещу COVID-19 при тестове в Северна Америка. Компанията казва, че ще започне да доставя ваксини за ЕС през януари.

Още преди очакваното ѝ одобрение, главният изпълнителен директор на „Новавакс” Стенли Ерк каза, че фирмата „очаква с нетърпение да предостави допълнителна опция за ваксиниране в Европа, изградена върху доказана, добре разбрана технологична платформа“.

Ваксината „може да помогне за преодоляване на основните пречки пред глобалната ваксинация, включително предизвикателствата на световното им разпространение и колебанията за ваксиниране“, добави той.