ЕС одобри изпращането на 1 милион артилерийски боеприпаси на Украйна

Това ще стане в следващите 12 месеца

Новини
08:11 - 24 Март 2023
1670
ЕС одобри изпращането на 1 милион артилерийски боеприпаси на Украйна

Лидерите от Европейския съюз одобриха план за изпращане на 1 милион единици артилерийски боеприпаси на Украйна в следващите 12 месеца, за да й помогнат да се бори с руската инвазия.

По-рано тази седмица министрите на външните работи и отбраната одобриха плана за покупки на боеприпаси по ускорена процедура.

Отпускат се 1 милиард евро за насърчаване на държавите членки да предоставят артилерийски снаряди от своите съществуващи запаси, без да се нарушават отбранителните способности.

Още 1 милиард евро се предвижда да отидат за ускоряване на нови поръчки и насърчаване на страните да работят заедно за покупки чрез Европейската агенция по отбрана.

Българският президент Румен Радев изключи възможността за доставяне на снаряди, докато служебното правителство е на власт в България.

„Тази среща беше важна, защото консолидира едно важно решение, което е реална стъпка към европейската отбрана. Това е решение, което се отнася до боеприпасите. Искаме да бъдем напълно ангажиран играч, когато става дума за предоставяне на подкрепа, искаме да действаме като европейци по отношение на производството на боеприпаси и доставката на боеприпаси в Украйна”, каза Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

Лидери на страните от Европейския съюз подкрепиха новата зелена индустриална стратегия. Целта е развитие на чистите технологии. Средствата за постигане на това обаче разделят 27-те.