ЕС одобри мандата за преговорите с Великобритания

Брюксел е готов да сключи споразумение за свободна търговия с Лондон

Свят
15:30 - 25 Февруари 2020
1295
ЕС одобри мандата за преговорите с Великобритания

Съветът на ЕС одобри мандата за започване на преговори за бъдещите отношения с Великобритания на среща в Брюксел, съобщават от Общността.

Съветът прие решение, което дава зелена светлина за започване на преговори за ново партньорство с Великобритания. Също така е одобрено решение за номиниране на Европейската комисия за преговарящ от страна на Европейския съюз. Съветът прие и директивите за преговори, които представляват мандат на Комисията за преговорите с Великобритания.

Преговорите ще се водят от Мишел Барние.

В съобщението на Съвета се казва, че всичко това потвърждава готовността на Европейския съюз да предложи амбициозно, широко и балансирано партньорство с Великобритания. ЕС е готов да започне преговорите. Според Брюксел бъдещето партньорство трябва да се основава на силни ангажименти за гарантиране на равни условия за открита и честна конкуренция, като се има предвид географската близост на ЕС и Великобритания и икономическата зависимост.

ЕС е готов да сключи споразумение за свободна търговия с Великобритания, което ще гарантира нулеви мита и квоти при търговията на стоки. Това споразумение трябва да осигури сътрудничество по митнически и регулаторни аспекти. Трябва да включва ефективно управление, надзор, уреждане на спорове и изпълнение на договореностите.

В сферата на рибарството мандатът очертава бъдещо партньорство на базата на съществуващия реципрочен достъп до водите, както и стабилни квоти. Споразумението за рибарството трябва да бъде договорено до 1 юли 2020 г., за да има достатъчно време за установяване на риболовните възможности след края на преходния период.

Мандатът също съдържа положения за бъдещо сътрудничество в области като цифровата търговия, интелектуалната собственост, обществените поръчки, мобилност, транспорт и енергетика.

ЕС ще търси всеобхватно партньорство с Лондон в сферата на сигурността.

Следващите стъпки включват Комисията да постигне съгласие с Великобритания за датите на първите преговори. Първата официална среща между двете страни се очаква в началото на март.

Решението на Съвета и директивите за преговорите се базират на препоръка на Комисията от 3 февруари 2020 г.

Преходният период изтича на 31 декември 2020 г. През този период Великобритания ще продължи да прилага законите на ЕС, но няма да има представителство в институциите на Общността.