ЕС официално удължи закрилата на украинските бежанци и след 2024 г.

ЕС
11:48 - 20 Октомври 2023
2073
ЕС официално удължи закрилата на украинските бежанци и след 2024 г.

Европейският съвет официално удължи временната закрила за украинските бежанци до 4 март 2025 година. От пресцентъра на Съвета съобщеха, че този ход ще позволи на бягащите от войната в Украйна да се възползват от "хармонизирани права в целия ЕС“.

Става въпрос за пребиваване, достъп до пазара на труда, медицинска помощ, образование за деца и др.

Преди това ЕС беше разширил закрилата за украинските бежанци до 4 март 2024 г. – по предложение на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, направено по време на годишната ѝ реч за състоянието на Съюза през септември в Страсбург.

Малко след това Европейската комисия предложи срокът на временната закрила за хората, бягащи от войната на Русия срещу Украйна, да се удължи допълнително до 3 март 2025 г. Удължаването ще даде сигурност и подкрепа за над 4 милиона души, ползващи се със закрила в целия ЕС.

ЕС задейства Директивата за временната закрила на 4 март 2022 г. с единодушно решение на държавите членки и тя беше автоматично удължена с една година. Комисията смята, че предпоставките продължават да са налице и поради това мярката следва да бъде удължена.

Със задействането на временната закрила миналата година, само седмица след началото на бруталната агресивна война на Русия срещу Украйна, държавите членки демонстрираха безпрецедентна солидарност с украинския народ, като не само приеха бягащите от войната украинци, но и положиха целенасочени усилия за приобщаването им в обществото.