ЕС осъди изгарянето на Корана в Стокхолм...

... но се застъпва за свободата на изразяване

Новини
13:04 - 01 Юли 2023
2578
ЕС осъди изгарянето на Корана в Стокхолм...

Европейският съюз (ЕС) осъжда изгарянето на Корана в Стокхолм и го смята за оскърбителен акт, но се застъпва за свободата на изразяване на словото, се посочва в изявление на външната служба на ЕС, разпространено в Брюксел.

„ЕС се присъединява към Министерството на външните работи на Швеция в категоричната му опозиция срещу изгарянето на Корана от лице в Швеция. Този акт по никакъв начин не отразява мнението на Европейския съюз. Изгарянето на Корана или друга свещена книга е обидни, неуважителни и явен акт на провокация. Проявите на расизъм, ксенофобия и свързаната с тях нетолерантност нямат място в Европа.

В същото време ЕС продължава да поддържа свободата на изразяване.

„ЕС продължава да поддържа свободата на религията или убежденията и свободата на изразяване в чужбина и у дома“, се казва в документа.

„Дойде моментът да се обединим за взаимно разбиране и уважение и да предотвратим по-нататъшна ескалация“, заключиха от ЕС.

Акцията с изгарянето на Корана се проведе с разрешението на шведската полиция в сряда на площад Медборярплацен в центъра на Стокхолм. Салван Момика, 37-годишен имигрант от Ирак, откъсна страници от Корана и го подпали. На този ден мюсюлманите по света отбелязаха Курбан Байрам - един от основните религиозни празници в исляма.