ЕС още търси варианти за таван на цените на газа

Министрите на енергетиката на ЕС се срещат в Прага в сряда

ЕС
11:50 - 12 Октомври 2022
1537
ЕС още търси варианти за таван на цените на газа

Въпросът как, кога и дали да се определи таван на цените на газа ще доминира поредната среща на страните от Европейския съюз в сряда, като те ще се опитат да изградят съвместен план за действие към високите цени на газа - компромис, който не успяват да договорят от седмици, предава Ройтерс.

ЕС внимателно планира следващия си ход, за да овладее растящите цени на енергията и да предпази потребителите от нарастващите сметки, докато Европа се готви за зима на оскъден руски газ, криза на разходите за живот и надвиснала заплаха от рецесия.

"Трябва да намерим бързо решение, което да е приложимо за целия Европейски съюз", каза високопоставен служител на ЕС. "Националните решения няма да доведат до никъде."

Министрите на енергетиката на ЕС се срещат в Прага в сряда, за да се опитат да дадат по-ясни инструкции какво трябва да предложи Европейската комисия като следваща спешна енергийна мярка на блока.

Но държавите все още не могат да решат какво искат.

Тъй като цените на газа са с почти 90% по-високи от преди година, повечето страни от ЕС казват, че искат таван на цената на газа, но не са съгласни с вида, в който той е предложен. Някои страни, включително Германия, най-големият вносител на газ в Европа, остават против.

Разговорите между лидерите на ЕС миналата седмица не допринесоха много за изясняване на следващите стъпки. Тези дискусии "вървяха във всички посоки", каза един дипломат от ЕС - имайки предвид многобройните предлагани опции, включително таван на цената на целия газ, газ от тръбопроводи или само газ, използван за производство на електричество.

Друг дипломат от ЕС каза, че от разговорите на лидерите не е произлязъл "единен сигнал". "Бих казал, че очакванията са ниски", каза дипломатът за срещата в сряда.

Други са по-оптимистични за консенсус. Високопоставен служител на ЕС каза, че страните клонят към "иберийския модел" за ограничаване само на цената на газа, използван за производство на електроенергия, като бързо решение.

Испания и Португалия приложиха тази схема през юни, което помогна за ограничаване на местните цени на електроенергията. Идеята получи подкрепа сред други страни, въпреки че някои се притесняват, че тази мярка може да повиши търсенето на газ в ЕС, тъй като потреблението на газ в Испания се увеличи след нейното въвеждане.

Държавите от ЕС вече наложиха данъците върху неочакваните печалби на енергийните компании, задълженията за запълване на газовите хранилища и ограничаването на търсенето на електроенергия, за да се справят с скока в цените на енергията, предизвикан от намаляването на доставките на руски газ.

Но натискът за съгласуване на повече мерки в целия ЕС се увеличи, след като Германия заяви, че ще похарчи до 200 милиарда евро, за да предпази своите потребители и предприятия от високите разходи за енергия - което предизвика обратна реакция от някои страни относно неравномерното разгръщане на националната подкрепа.

Европейската комисия ще представи допълнителни мерки следващата седмица, за да се опита да ограничи високите цени на енергията, каза в сряда ръководителят на енергийната политика на блока.

"Следващата седмица Комисията ще предложи друг пакет от предложения", каза еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон при пристигането си на среща на енергийните министри на ЕС в Прага.