ЕС осигурява 13 млн. евро за въоръжените сили на Албания

Балкани
14:35 - 15 Юли 2024
1296
ЕС осигурява 13 млн. евро за въоръжените сили на Албания

Съветът на ЕС съобщи, че е одобрил отпускането на 13 милиона евро за въоръжените сили на Албания. Средствата са от обособения бюджет в подкрепа на мира, от който се осигурява помощ и за въоръжаването на Украйна.

В съобщението се отбелязва, че предоставената на Тирана сума ще бъде използвана за придобиване на бронирани машини за превоз на военнослужещи. Подобни превозни средства осигуряват защита от леко стрелково оръжие и взривни устройства. Машините са високопроходими и може да бъдат използвани за различни цели.

Предвижда се помощта да подобри възможностите на Албания да участва в общата политика на ЕС за сигурност и отбрана, включително в мисии, операции и международни коалиции.

В областта на сигурността Албания е партньор, на когото може да се разчита, страната е кандидат за присъединяване към ЕС, отбелязва европейският върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран в съобщението. По неговите думи Албания изцяло прилага европейските външнополитически решения, което е знак за ясния стратегически избор на балканската страна.