ЕС отложи търговските преговори с Австралия заради скандала с подводниците

Париж публично заяви, че вече не може да се доверява на правителството в Канбера

Новини
10:24 - 01 Октомври 2021
1833
ЕС отложи търговските преговори с Австралия заради скандала с подводниците

Дълго планираният пореден кръг от преговори за свободна търговия между Австралия и ЕС беше отложен, съобщиха в петък европейски и австралийски официални представители.

Решението идва на фона на охлаждане на отношенията между Брюксел и Канбера, след като Австралия анулира сделката с Франция за подводници на стойност 56 милиарда евро.

През миналия месец Австралия внезапно анулира многомилиарден договор за 12 френски подводници, като реши да купи вместо това ядрени подводници, проектирани от САЩ. Решението предизвика голям дипломатически скандал с един от най-големите членове на Европейския съюз и се отрази на отношението на целия единен блок с Австралия.

Франция публично заяви, че вече не може да се доверява на австралийското правителство, обвинявайки служители в лъжа и поставяйки под въпрос дали търговското споразумение може да продължи.

"Кръгът на преговорите за свободна търговия беше отложен до ноември", заяви за Франс прес представител на ЕС, поставяйки под съмнение бъдещето на подобно търговско споразумение. Австралийският министър на търговията Дан Техан, който трябваше да пътува до Европа за преговорите, омаловажи решението.

"Ние разбираме реакцията на Франция на нашето решение за подводниците, но в крайна сметка всяка държава трябва да действа в своя национален интерес - това е, което Австралия направи", посочи той пред Франс прес.

Дан Техан обаче отбеляза, че през следващата седмица все пак планира да се срещне с комисаря по търговията на ЕС Валдис Домбровскис, за да обсъдят какъв ще бъде 12-ия кръг на преговорите, който ще се проведе през ноември, а не през октомври.

"Въз основа на значителния напредък, постигнат в 10-ия и 11-ия преговорни кръгове, ще продължим подготовката за 12-ия преговорен кръг и ще работим за сключване на споразумение за свободна търговия, което е в интерес както на Австралия, така и на ЕС“, допълни той.

Европейският съюз е третият по големина търговски партньор на Австралия, като търговията със стоки между двете икономики се оценява на 36 милиарда евро (около 42,4 милиарда долара), а търговията с услуги - на 26 милиарда евро през миналата година.

Следващият кръг от преговори трябваше да обхване области, включително търговията, услугите, инвестициите и правата на интелектуална собственост.

Преговорите започнаха през 2018 г. и официалните лица се надяваха да постигнат окончателно споразумение до края на настоящата година.

Тъй като Австралия и Франция тръгват към избори в началото на 2022 г., този график обаче вече изглежда прекалено оптимистичен.