ЕС отпуска до 40 млрд. евро за енергийни помощи

Чрез новия механизъм ще бъде предоставена подкрепа на засегнатите от увеличенията на цените

ЕС
11:19 - 18 Октомври 2022
1495
ЕС отпуска до 40 млрд. евро за енергийни помощи

Европейският съюз ще предложи до 40 милиарда евро от бюджета на блока да се използват в подкрепа на хора и компании, които се борят с високите цени, причинени от енергийната криза, съобщава "Блумбърг".

Европейската комисия ще предложи на правителствата възможността да използват съществуващите кохезионни фондове, за да подкрепят малки и средни предприятия, засегнати от скока на цените на газа и електричеството, както и да помогнат на уязвимите домакинства да плащат сметките си за енергия чрез национални програми.

Планът ще бъде част от пакета от предложения, които ЕК ще представи по-късно днес за справяне с високите енергийни разходи, изострени от руската инвазия в Украйна. Очаква се лидерите на ЕС да обсъдят новия набор от мерки на среща на върха на 20-21 октомври в Брюксел.

Чрез новия механизъм ще бъде предоставена подкрепа на засегнатите от увеличенията на цените на енергията, твърди представител на ЕК, запознат с плана.

Държавите членки на ЕС са отделили над 500 милиарда евро за смекчаване на въздействието на енергийната криза върху потребителите и бизнеса.

ЕКи правителствата обсъждат нови инструменти за справяне с енергийната криза, тъй като няма общо съгласие за това как да се финансират новите разходи.

Планът за използване на съществуващите кохезионни фондове ще включва и предоставяне на подкрепа за достъп до пазара на труда чрез защита на работните места на служителите и самостоятелно заетите чрез съкратено работно време и други подобни схеми, съгласно проектодокумента, който все още подлежи на промяна.

Допълнителната гъвкавост, предоставена от ЕК на държавите членки, ще наподобява решението, взето по време на кризата с COVID-19 за справяне с пандемията и след нахлуването на Русия в Украйна за подкрепа на бежанците на територията на ЕС.