ЕС отпуска на Йордания помощ от над 900 милиона евро

В съседната на Израел държава има вече стотици хиляди палестинци

Свят
21:32 - 07 Ноември 2023
2823
ЕС отпуска на Йордания помощ от над 900 милиона евро

Европейският съюз обяви, че отпуска на Йордания помощ в размер на над 900 милиона евро.

Йордания се опасява от начина, по който може да ѝ се отрази войната между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас".

Помощта на стойност 902 милиона евро бе обявена след среща на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен с йорданския крал Абдула Втори в Брюксел. Двамата лидери обсъдиха действията на израелските въоръжени сили срещу "Хамас" в ивицата Газа, които според палестинското движение са довели до смъртта на повече от 10 хиляди души.

Израел предприе тези действия в отговор на безпрецедентната атака на "Хамас" срещу еврейската държава от 7 октомври.

В Йордания, която граничи с Израел, вече има стотици хиляди палестинци и йорданските власти се страхуват да не се стигне до ново преселение на фона на войната между Израел и "Хамас".

"Изразих отново позицията си, че съм против насилственото преселване на палестинци от Газа и изтъкнах, че подкрепям двудържавното решение" на израелско-палестинския конфликт, заяви Фон дер Лайен в социалната платформа Екс (известна в миналото като Туитър).

Средствата, които ЕС ще предостави на Йордания, ще бъдат използвани предимно за подобряване на състоянието на йорданската водоснабдителна мрежа, за образователни проекти и подобряване на енергийната ефективност.