ЕС отпуска още 25 млн. евро помощ на Газа

ЕС
14:12 - 06 Ноември 2023
1741
ЕС отпуска още 25 млн. евро помощ на Газа

ЕС увеличава хуманитарната си помощ за Газа с още 25 млн. евро, с което общият размер на помощта ще достигне 100 млн. евро, заяви днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

В речта си пред европейските дипломати тя заяви: "Ние работим с Израел, Египет и ООН, за да допуснем повече конвои в Газа. Помощта вече постъпва през граничния пункт "Рафах", но обемът й остава твърде малък, за да отговори на огромните хуманитарни нужди. Нашият приоритет е да работим с партньорите си за укрепване на логистичния капацитет на "Рафах" и същевременно работим по допълнителни маршрути, например морски коридори от Кипър, които биха гарантирали устойчив, регулиран и солиден поток от помощи".

Фон дер Лайен засегна и въпроса за заложниците, държани в Газа, като подчерта, че всеки един заложник е от значение.

Тя подчерта и, че Газа не може да остане убежище за терористите и се обсъждат различни варианти как това може да бъде гарантирано.

"Това означава, че терористичната организация "Хамас" не може да контролира или управлява Газа. Трябва да има само една Палестинска автономия и една държава Палестина", заяви Фон дер Лайен.

Тя добави, че не трябва да има дългосрочно израелско присъствие в Газа, принудително изселване на палестинци оттам и трайна блокада на Ивицата.