ЕС планира санкции срещу беларуски граждани

Мерки се предвиждат за официални лица, отговорни за полицейските репресии

Свят
19:00 - 25 Август 2020
1374
ЕС планира санкции срещу беларуски граждани

Eвропейският съюз проучва въвеждането на персонални санкции срещу 15-20 беларуски чиновници, като точният брой на включените в черния списък все още не е ясен. Това съобщи на днешния брифинг в Брюксел представител на външнополитическата служба на ЕС.

Санкционният списък няма да бъде приет по време на предстоящата на 27-28 август среща на външните министри в Берлин. Срещата има неформален характер и не се очаква по време на нея да бъдат вземани практически решения.

„Имаме намерение да въведем санкции, за да променим политиката на Беларус”, цитира ТАСС европейския дипломат, който е уточнил, че идеята е да бъдат наложени санкции на официални лица от Беларус, отговорни за фалшифицирането на изборите и полицейските репресии.

Евросъюзът трябва да събере достатъчно доказателства, за да може да изпрати искове в Европейския съд в Люксембург.

По-рано днес заместник-ръководителят на външнополитическата служба на ЕС Хелга Шмид заяви, че ЕС подготвя старателно нов санкционен списък срещу Беларус.

Тя подчерта, че Европейският съюз трябва да бъде напълно уверен за всяко лице, включено в списъка и да е сигурен, че това решение няма да окаже негативно влияние върху гражданите в страната.

„Възнамеряваме да направим основна преоценка на отношенията на ЕС с Беларус”, каза Шмид.

Решението за налагане на санкции беше взето по време на видеоконференция на външните министри на ЕС на 14 август. Ще бъде изготвен списък със представител на администрацията на Беларус, на които ще бъде забранено да влизат на територията на ЕС и чиито активи в ЕС ще бъдат замразени. Все още не е известно дали в санкционния списък ще бъде включен президентът Александър Лукашенко.
Етикети: Европейски съюз , Беларус