ЕС подготвя 12-и санкционен пакет срещу Русия

Опитваме се да орежем приходите, които Русия прави от износа на диаманти в Европа, каза Урсула фон дер Лайен

ЕС
19:51 - 27 Октомври 2023
1936
ЕС подготвя 12-и санкционен пакет срещу Русия

В момента подготвяме 12-ия санкционен пакет срещу Русия и сме в консултации със страните членки, каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след заседанието на европейските лидери.

Украйна остава приоритет за нас и ние сме решени да действаме за преразглеждане на бюджета на ЕС за военна подкрепа, каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той допълни, че са проведени дебати по повод използването на замразените руски авоари и има много голямо желание сред страните членки за решителни стъпки в това отношение:

"Ние предложихме на върховния представител и на Комисията да дадат ефективни предложения как  да се мобилизира поне една част от тези замразени авоари, може би приходите от тях, за да подкрепим Украйна в краткосрочен план, а също и за нейното възстановяване". 

Опитваме се да орежем приходите, които Русия прави от износа на диаманти в Европа и нейните партньори, каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя добави, че това ще стане в много тясно сътрудничество с партньорите от Г-7.

По повод замразените руски активи в ЕС тя припомни, че те са на стойност 211 млрд. евро:

"В момента работим върху предложението отначало да се концентрираме върху т.нар. "непредвидени печалби". Ние ще представим предложения как да се намери начин за използването на печалбите от тези авоари, които в момента облагодетелстват ограничен брой институции в ЕС.  Тези непредвидени печалби са вече доста значителни, така че идеята е да ги изтеглим и насочим в пълния им размер чрез бюджета на ЕС за възстановяването на Украйна", посочи Фон дер Лайен.

Лидерите приеха заключения за Украйна, в които се казва, че ЕС ще продължи да предоставя солидна финансова, икономическа, хуманитарна, военна и дипломатическа подкрепа на Украйна и нейния народ толкова дълго, колкото е необходимо.