ЕС подготвя нов пакет от санкции срещу Русия

Украйна
16:20 - 19 Януари 2024
1654
ЕС подготвя нов пакет от санкции срещу Русия

Европейският съюз е започнал обсъждането на нов пакет от санкции срещу Русия, който трябва да бъде одобрен до втората годишнина от началото на войната в Украйна, пише Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Според събеседника на агенцията може да става дума за добавяне на физически и юридически лица към списъците със санкции, допълнителни ограничения върху търговията и нови мерки за борба със заобикалянето на съществуващите санкции.

Освен това продължават дискусиите относно плановете за създаване на нов фонд за военна подкрепа на Украйна, за да се улесни финансирането на помощта, пише Bloomberg.

В средата на декември ЕС одобри 12-ия пакет от санкции срещу Русия. Той включва по-специално забрана за внос на непромишлени диаманти от Русия, забрана за внос на втечнен нефтен газ (с преходен период от една година), добавяне на още 29 фирми от Русия и други страни към списъкът със строг контрол върху износа, ткакто и мерки за борба със заобикалянето на санкциите, като изискване към европейските износители да включат клауза, забраняваща реекспорт в Русия в договорите с купувачите.

По-рано тази седмица групата Йермак-Макфол, която разработва препоръки относно санкции срещу Русия, публикува пореден доклад. В него се казва, че през първите десет месеца на 2023 г. западни компании са доставили критични компоненти на Русия на обща стойност 2,9 милиарда долара - продукти на повече от 250 западни компании са открити в материали от унищожени или заловени руски оръжия.