ЕС подготвя структурна реформа на пазара на електроенергия

Чехия свиква извънредно заседание на енергийните министри

Новини
16:58 - 29 Август 2022
3000
ЕС подготвя структурна реформа на пазара на електроенергия

Европейският съюз подготвя спешна намеса и структурна реформа на пазара на електроенергия, чието функциониране е силно критикувано от част от страните членки на фона на скока на цените, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Франс прес.

"Скокът на цените на електричеството ясно показва границите на функционирането на сегашния пазар. Той е бил създаден в много по-различен контекст", обясни тя на конференция в словенския град Блед, преди насроченото за 9 септември в Прага извънредно заседание на министрите на енергетиката от ЕС.

Чехия, която в момента е ротационен председател на ЕС, свиква извънредно заседание на енергийните министри от блока на 9 септември. 

Срещата се свиква на фона на растящите цени на енергията. Референтните цени на електроенергията в Германия за 2023 г. днес за първи път преминаха прага от 1000 евро за мегаватчас, тъй като притесненията за доставките задържат цените на газа високи, а наред с тях и цените на електроенергията и въглищата.