ЕС поиска извънредна среща с Великобритания

Борис Джонсън уверява, че законопроектът за вътрешния пазар ще запази работни места

Свят
16:50 - 09 Септември 2020
739
ЕС поиска извънредна среща с Великобритания

Европейският съюз поиска извънредна среща с Великобритания за обсъждане на предложен законопроект, който ще пренебрегне някои условия в споразумението за Брекзит. Това обяви заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, цитиран от АФП.

"Ще призова за възможно най-скоро провеждане на извънреден съвместен комитет за споразумението за напускане, така че нашите британски партньори да обяснят и отговорят на нашите силни притеснения за законопроекта", заяви той.

В същото време председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа в "Туитър", че е много притеснена от намерението на Лондон да наруши условията на сделката за Брекзит с Брюксел. Според нея това би представлявало нарушение на международното право и подкопаване на доверието.

Pacta sunt servanda (принцип на добросъвестното изпълнение на международните договори, бел.ред.) е равно на основаване на проспериращи бъдещи отношения, подчерта тя.

Германският икономически министър Петер Алтмайер заяви, цитиран от "Ройтерс", че споразуменията за Брекзит трябва да се спазват и добави, че британското правителство не трябва да утежнява разговорите с едностранна промяна на съществуващите договори.

"Ясно е, че договорите трябва да се спазват", каза той на пресконференция. "Това означава, че преговорите не трябва да бъдат обременявани с едностранни промени на съдържанието на споразуменията, постигнати между ЕС и Великобритания", подчерта той.

Алтмайер каза още, че трябва да се използват всички възможности на преговорите за Брекзит и споразумението предимно зависи от добрата воля на двете страни.

Вчера правителството на Великобритания призна, че планира да наруши международното право.

Днес британското правителството публикува нов законопроект, който ще управлява търговските отношения на Острова след Брекзит, което е в нарушение на договореностите с ЕС.

Премиерът Борис Джонсън уверява, че законопроектът за вътрешния пазар ще запази работни места и мира в Северна Ирландия, но правителството призна, че ще доведе до едностранни промени, които са в нарушение на споразумението за Брекзит с ЕС.