ЕС получава още 300 млн. ваксини от „Модерна”

Актуални новини
15:13 - 17 Февруари 2021
2862
ЕС получава още 300 млн. ваксини от „Модерна”

Европейската комисия сключва второ предварително споразумение с Moderna за допълнителна доставка на 300 милиона дози ваксина. Това съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Тя добави, че до днес от одобрените в ЕС ваксини са доставени 33 милиона дози. Общо 22 милиона европейци вече са получили поне една доза ваксина, а седем милиона - и втора доза. Доставките ще се увеличат, скоро ще бъдат достъпни и нови ваксини, добави Фон дер Лайен.

Европейската комисия предложи днес план за готовност за биозащита, който предвижда ускоряване на одобрението на нови ваксини и разширяване на тяхното производство, подобрено проследяване на щамовете на вируса на Covid, както и необходимото за целта европейско финансиране.

Комисията предвижда поне 75 милиона евро да бъдат насочени за подробно изследване на пет на сто от положителните проби на заразени с новата болест. За проучвания и обмен на данни за щамовете ще бъдат осигурени 150 милиона евро.

Предвижда се 16 държави от ЕС, заедно с Швейцария и Израел, да обменят лабораторни данни и наблюдения при разширяването на изследванията към младежи и деца. ЕК изразява очакване да сключи допълнителни и нови рамкови споразумения с производителите на ваксини, съобразени с новите вирусни щамове.