ЕС порица забраната на знамето му на Евровизия

Новини
17:43 - 13 Май 2024
2116
ЕС порица забраната на знамето му на Евровизия

Забраната на песенния конкурс "Евровизия" на знамето на Европейския съюз е грешка, "достойна за съжаление", която трябва да бъде поправена през следващата година. Това заяви Европейската комисия, цитирана от "Ройтерс".

Европейският съюз за радио и телевизия, който управлява "Евровизия", посочи, че шведският телевизионен оператор SVT е избрал да ограничи знамената сред участниците и публиката в Малмьо до тези на участващите страни, заедно с флага на дъгата.

Съгласно решението знамето на ЕС, което се развяваше на конкурса през 2023 г., беше забранено. Някои от присъстващите написаха в социалните мрежи, че охраната им е забранила да влязат със знамето.

Европейската комисия подчерта, че синьото знаме с 12 жълти звезди е знаме за всички членове на ЕС, както и че е част от символа на 46-членния Съвет на Европа, простиращ се от Исландия до Азербайджан.

"Със сигурност е напълно достойно за съжаление,

че знамето на всички страни членки на ЕС, които участват в състезанието, както и на други държави, принадлежащи към Съвета на Европа, не можа да бъде показано", посочи говорителят на Комисията Ерик Мамер.

"Със сигурност можем да покажем на Европейският съюз за радио и телевизия, че това е грешка и остава той да реши как да продължи".

Маргаритас Схинас, вицепрезидентът на ЕК, отговарящ за културата, ще повдигне въпроса пред Европейският съюз за радио и телевизия по-късно днес.

Според говорителя на ЕК вероятно предстои "много оживена дискусия".

Европейският съюз за радио и телевизия обясни, че политиката относно знамената е била по-стриктно прилагана на тазгодишното събитие поради повишеното геополитическо напрежение.

Няколко хиляди демонстранти, развяващи палестински знамена, се събраха в центъра на Малмьо, в знак на протест срещу участието на Израел в конкурса заради израелската военна кампания в Газа.

"Ще разгледаме отново политиката за флаговете за 2025 г. във връзка с новия ни телевизионен оператор SRG SSR", посочи Европейският съюз за радио и телевизия за следващото издание на конкурса, което трябва да се проведе в Швейцария.