ЕС постигна съгласие за потреблението на енергия до 2030 година

ЕС
15:35 - 10 Март 2023
2146
ЕС постигна съгласие за потреблението на енергия до 2030 година

Страните от ЕС, в рамките на Съвета на ЕС, се споразумяха с Европейския парламент за намаляване на прогнозното потребление на енергия до 2030 г., което е част от екологичните мерки, станали по-неотложни заради войната на Русия в Украйна, предаде АФП.

Споразумението е важна част от амбициозните цели на ЕС в областта на климата за намаляване на емисиите на парникови газове с 55% до края на десетилетието.

Блокът увеличи усилията си за пестене на енергия, след като инвазията на руския президент Владимир Путин доведе до скок на цените миналата година.

Сделката задължава ЕС да намали потреблението на енергия до 2030 г. с 11,7% в сравнение с по-ранна прогноза за очакваните нива.
В него се определят цели за всяка от 27-те държави от блока да ограничи потреблението с около 1,5% годишно от 2024 до 2030 г.

"За първи път в историята имаме цел за енергийното потребление, която държавите членки са длъжни да изпълнят", заяви датският евродепутат Нилс Фуглсанг, отговорник на парламента по този въпрос.

"Днешният ден е голяма победа. Споразумение, което е не само добро за нашия климат, но и лошо за Путин."

Макар че днешното споразумението е част от дългогодишния стремеж на ЕС към нулево нетно потребление, блокът вече намалява потреблението си на природен газ поради последиците от войната на Русия в Украйна.

Изправен пред спираловидно нарастващите сметки за енергия през миналата година, блокът се съгласи през юли да намали потреблението на газ между август 2022 г. и март 2023 г. с 15% в сравнение със средната стойност за предходните пет години.