ЕС прави пазара на ток по-стабилен и достъпен

ЕС
15:29 - 11 Април 2024
1306
ЕС прави пазара на ток по-стабилен и достъпен

Европейският парламент прие реформа на пазара на електроенергия в Европейския съюз.

Очаква се тя да направи пазара на електроенергия по-стабилен, достъпен и устойчив.

Мерките, съставени от регламент и директива, вече договорени със Съвета, бяха приети с 433 гласа "за", 140 "против" и 15 "въздържал се" и 473 гласа "за", 80 "против" и 27 "въздържал се".

Законодателството ще защити потребителите от нестабилни цени. ЕП гарантира, че потребителите ще имат право на достъп до договори с фиксирани цени или договори с динамични цени и ще получат важна информация за условията, които са избрали. Доставчиците няма да имат право едностранно да променят условията на договора.

Евродепутатите уверяват и че страните от ЕС могат да забранят на доставчиците да прекъсват доставките на електроенергия за уязвимите клиенти, включително по време на спорове между доставчици и клиенти.

Предвиждат се т.нар. "договори за разлика" или еквивалентни схеми със същите ефекти, за да се насърчат инвестициите в енергия. В "договори за разлика" публичният орган компенсира производителя на енергия, ако пазарните цени падат твърде рязко, но събира плащания от него, ако цените са твърде високи. Използването на "договори за разлика" ще бъде разрешено във всички инвестиции в ново производство на електроенергия, независимо дали от възобновяеми източници или от ядрена енергия.

Законодателството определя механизъм за обявяване на криза в цените на електроенергията. В ситуация на много високи цени и при определени условия ЕС може да обяви регионална или общоевропейска криза с цените на електроенергията, което ще позволи на държавите членки да предприемат временни мерки за определяне на цените на електроенергията за МСП и енергоемките промишлени потребители.

След одобрението на ЕП Съветът трябва също официално да приеме законодателството, за да стане то закон.