ЕС предоставя пакет от 7,4 млрд. евро финансова помощ на Египет

Споразумението включва 5 милиарда евро заеми за четири години, 1,8 милиарда евро инвестиции и стотици милиони за двустранни проекти

ЕС
20:40 - 17 Март 2024
1414
ЕС предоставя пакет от 7,4 млрд. евро финансова помощ на Египет

Европейският съюз и Египет подписаха финансов пакет от 7,4 милиарда евро за подкрепа на задлъжнялата северноафриканска страна, увеличаване на продажбите на енергия за Европа и спиране на потоците от незаконни мигранти.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се присъедини в Кайро от лидерите на Австрия, Белгия, Кипър, Гърция и Италия за церемонията по подписването с египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси.

„Днес издигаме отношенията между ЕС и Египет до стратегическо и всеобхватно партньорство и се споразумяхме за пакет, вариращ от търговия и инвестиции до нисковъглеродна енергия, управление на миграцията и образование, култура и младеж“, заяви Фон дер Лайен.

Споразумението включва 5 милиарда евро заеми за четири години, 1,8 милиарда евро инвестиции и стотици милиони за двустранни проекти, включително за миграцията.

Египет, затънал в икономическа криза, граничи с опустошената от война Либия и е центърът на два продължаващи конфликта - войната на Израел и Хамас в Ивицата Газа и войната на Судан между редовните въоръжени сили и паравоенните Сили за бърза подкрепа.