ЕС призова Грузия да оттегли закона за "чуждестранните агенти"

Протестите в Тбилиси продължиха снощи и след приемането на законопроекта

Свят
13:29 - 15 Май 2024
1104
ЕС призова Грузия да оттегли закона за "чуждестранните агенти"

Днес Европейският съюз призова Грузия да оттегли своя спорен закон за "чуждестранните агенти" и предупреди, че мярката може да попречи на амбициите на страната за членство. Това предават от Ройтерс.

"Приемането на този закон оказва отрицателно въздействие върху напредъка на Грузия по пътя към ЕС. Изборът за пътя напред е в ръцете на Грузия. Ние настояваме грузинските власти да оттеглят закона", се казва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел и комисаря по въпросите за съседство и разширяване Оливер Вархели.

"ЕС ясно и многократно е заявявал, че духът и съдържанието на закона не са в съответствие с основните норми и ценности на ЕС", коментират още Жозеп Борел и Оливер Вархели.

Според тях приемането на този закон ще подкопае работата на гражданското общество и независимите медии. Те посочват, че свободата на сдружаване и свободата на изразяване са основни права в основата на ангажиментите на Грузия като част от Споразумението за асоцииране и като част от пътя им за присъединяване към ЕС.

Длъжностни лица към ЕС първоначално са се опитали да договорят изготвяне на официално изявление между правителствата на 27-те държави-членки, но Унгария и Словакия са били против идеята, по информация на дипломати за Reuters.

Генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич също излезе с изявление: "Приемането на трето четене на проектозакона "за прозрачност на чуждестранното влияние" от парламента на Грузия, без да се изчака становището на Венецианската комисия, е много разочароващо и не отразява духа на конструктивен диалог. Съветът на Европа е готов да помогне на Грузия за осигуряване на пълно съответствие с международните стандарти, като по този начин консолидира нейното демократично развитие и по-нататъшен напредък към присъединяване към ЕС."

Главният секретар изрази загриженост относно докладите за непропорционална употреба на сила, незаконни задържания и кампании за сплашване в страната.

Припомняме, протестите в Тбилиси продължиха снощи и след приемането на законопроекта, като демонстрациите започнаха на 15 април. През месец март в парламента на Грузия се стигна до юмручен бой между законодателите по време на  обсъждане на спорния закон.

Вчера парламентът на Грузия прие на трето и окончателно четене законопроекта, който изисква организациите, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като агенти на чуждестранно влияние, налагайки тежки изисквания за разкриване на информация и наказателни глоби при нарушения.

Допълнително, посланик на ЕС в Грузия описа проектозакона като "несъвместим с нормите и ценностите на ЕС". Германия призова за оттеглянето на закона. Междувременно Русия защити законопроекта, но по-късно отхвърли сравненията със своето законодателство - според тях САЩ е пионер в подобни решения.