EС против мерки "на парче" за газа

Новини
19:31 - 24 Ноември 2022
1505
EС против мерки "на парче" за газа

"Позицията на България, както и на още около 15 други държави, е че за стабилизирането на пазара на природен газ е необходим цялостен пакет от работещи мерки, без да се работи "на парче".

Това каза министърът на енергетиката Росен Христов след извънредното заседание на Съвета на ЕС "Транспорт, телекомуникации и енергетика", част "Енергетика". До решение за приемане на цялостен пакет от мерки се стигна днес по време на заседанието, в което участваха енергийните министри на страните в Европейския съюз, съобщиха от енергийното ни министерство.

Според Христов предложеният таван в размер на 275 евро е твърде висок и не би помогнал при кризисните цени на природния газ, които бяха регистрирани у нас през месеците август и септември.

"Трябва да се работи в посока към динамичен нефиксиран таван, който да бъде обвързан със световните борси, така че европейските цени да бъдат на едно ниво с всички останали", заяви той и допълни, че това ще даде известен контрол над цените на природния газ и няма да позволи внедряването на прекалено ниска пазарна цена, която да отблъсне доставчиците и да предизвика недостиг. Росен Христов посочи, че динамичният индекс би осигурил най-добра цена за българската индустрия и би гарантирал сигурността на доставките на природен газ.

Той каза още, че на заседанието е постигната договореност за следваща извънредна среща на 13-ти декември 2022 г., на която да се приеме цялостния пакет от мерки.